PERSPECTIVE 2020/ PENTRU ACEST AN, Brokerii mizează pe continuarea tendinţei ascendente a indicelui BET

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2020

Dragoş Mesaroş şi Marcel Murgoci

Dragoş Mesaroş şi Marcel Murgoci

Marcel Murgoci, Estinvest: "În 2019 am asistat la o avalanşă de listări de obligaţiuni la BVB şi mă aştept ca emitenţii să facă pasul următor, adică listarea companiilor în sine la Bursă"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "În prima parte a anului vom demara, împreună cu Tradeville, procesul de listare a Norofert, pe AeRO"

Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce cuprinde în structura sa cele mai tranzacţionate şaisprezece companii ale pieţei noas-tre de capital, cu excepţia SIF-urilor, s-a înscris pe un trend ascendent coerent, în anul tocmai încheiat, coşul de acţiuni încheind 2019 la 9.977 puncte, cu 2.593 puncte peste ultima cotaţie din 2018, echivalentul unui avans de circa 35%.

Brokerii activi la bursa noastră susţin că, în absenţa unor evenimente excepţionale, perturbatoare pentru piaţă, în prezent există premise suficiente ca tendinţa manifestată de BET anul trecut să continue şi în 2020 dar că, probabil, tempoul de creştere a trendului indicelui va slăbi.

Chiar şi aşa, în condiţiile în care scenariul pe care brokerii îl consideră a fi cel mai plauzibil se va materializa, probabil BET va depăşi în acest an maximul istoric de 10.857 de puncte, din iulie 2007 (conform datelor prezentate de investing.com).

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Estimez o creştere între 7% şi 12% pentru BET, în 2020"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "În 2020, mă aştept ca Bursa să îşi continue creşterea din acest an (n.r. anul trecut), dar nu în acelaşi ritm, pentru că nu mai avem condiţii asemănătoare. În 2019 preţurile au crescut puternic şi pentru că în decembrie 2018 cotaţiile au căzut foarte tare ca urmare a OUG 114".

Brokerul a adăugat că un alt element pe care-l are în vedere atunci când afirmă că probabil trendul indicelui va decelara, ţine de dividendele pe care este posibil să le plătească companiile din structura coşului de acţiuni, în anul ce tocmai a început.

"Noi, la Goldring, am făcut nişte estimări în acest sens, iar Fondul Proprietatea este liderul topului randamentelor, cu circa 14% faţă de preţurile actuale (n.r. de la finele lunii decembrie 2019)", ne-a spus Dragoş Mesaroş.

Brokerul a adăugat: "În continuare, mă aştept ca sectorul bancar să înregistreze rezultate financiare în creştere, dar mai reduse decât cele din 2019. În aceste condiţii, probabil şi dividenele pe care le vor acorda băncile vor avea randamente ridicate (n.r. circa 10,8% pentru BRD şi 7,8% pentru TLV - care de obicei acordă şi acţiuni gratuite, conform estimărilor Goldring)".

În plus, brokerul a mai plasat şi companii din sectorul energetic precum Nuclearelectrica (SNN) sau Romgaz (SNG) pe lista emitenţilor din BET de la care se aşteaptă să livreze dividende cu rentabilităţi mari.

Practic, pentru Nuclearelectrica, Gold-ring estimează un dividend brut de 1,5091 lei, ceea ce la cotaţiile SNN de la finele lunii decembrie a anului trecut oferă un randament de circa 10,5%, în timp ce pentru Romgaz dividendul prognozat este 37,1 lei, cu o rentabilitate de 9,7%.

"Dar, luate în ansamblu, cred că randamentele dividendelor pe care le vor acorda companiile vor fi mai mici decât cele din acest an (n.r. anul trecut), îndeosebi pentru că preţurile acţiunilor au avut aprecieri mari în 2019. În aceste condiţii, estimez o creştere între 7% şi 12% pentru BET, în 2020", ne-a spus Dragoş Mesaroş.

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, este de părere că, în prezent, principalele acţiuni listate la BVB prezintă, în ansamblu, un nivel de subevaluare încă ridicat, iar dividendele preconizate a fi distribuite din profitul anului 2020 se menţin la un nivel atractiv.

"Anul următor (n.r. 2020) are premise suficient de solide, în prima lui parte, pentru a întreţine trendul ascendent actual. Probabil nivelul de creştere va fi inferior celui din acest an (n.r. anul trecut), dar o ascensiune de 10-15% este accesibilă", notează Alin Brendea în ultimul său editorial publicat la finele lui 2019.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Deficitul bugetar de peste 3% este posibil să creeze presiuni asupra cursului valutar, cu un potenţial impact negativ asupra companiilor"

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, vede drept scenariu probabil o creştere mai redusă a indicelui BET în acest an, faţă de cel anterior.

Brokerul a detaliat: "Încheiem anul (n.r. 2019) cu un deficit bugetar de peste 3% şi se preconizează deficite şi în viitor (n.r. Comisia Europeană a estimat în cazul ţării noastre un deficit bugetar de 4,4% pentru anul 2020 şi de 6,1% pentru 2021), ceea ce ar putea crea presiuni asupra cursului valutar, cu un potenţial impact negativ asupra companiilor. Astfel, este posibil ca, în 2020, situaţiile financiare ale unor emitenţi de la BVB să nu mai fie la fel de bune ca în anii anteriori".

Marcel Murgoci a continuat: "Apoi, trebuie să ţinem cont de preţurile actuale ale acţiunilor. În primăvara anului trecut, cotaţiile se găseau la niveluri relativ scăzute, îndeosebi ca urmare a OUG 114. Acum, preţurile sunt mult mai sus şi, chiar dacă presupunem că dividendele se vor menţine apropiate de cele din 2019, randamentul va fi mai scăzut".

Pe de altă parte, directorul de la Estinvest a subliniat că trecerea efectivă a pieţei noastre de capital în categoria celor emergente este un factor de natură să susţină preţurile principalelor acţiuni listate la BVB.

"Bineînţeles că evoluţia generală a pieţei va depinde forte mult de mersul economiei noastre, precum şi de evoluţiile politice şi economice din plan internaţional", a spus Marcel Murgoci, care a adăugat: "Personal cred că, în condiţii normale, există premise ca trendul crescător actual al indicelui să se păstreze, dar nu cu aceeaşi pantă puternic ascendentă ca cea din 2019, care a fost un an special".

Pe lângă creşterea cotaţiilor bursiere, brokerul se aşteaptă ca, în 2020, să aibă loc listarea companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti.

"Probabil că, dacă va avea loc, listarea va apărea către finalul anului, iar un prim efect va fi creşterea capitalizării pieţei", ne-a spus Marcel Murgoci.

De asemenea, directorul de la Estinvest se aşteaptă ca trecerea efectivă la statutul de piaţă emergentă să producă schimbări pozitive importante în peisajul nostru bursier, ceea ce într-o primă fază probabil că se va reflecta în sporirea lichidităţii.

"Totodată sper ca, în afară de Hirdoelectrica, să apară şi alte listări la BVB. Este foarte important pentru Bursă să vină noi companii importante, cu reprezentativitate cât mai mare pentru economia noastră. Trebuie remarcat că în 2019 am asistat la o avalanşă de listări de obligaţiuni şi mă aştept ca emitenţii, odată ce au avut această primă experienţă cu piaţa de capital, să facă pasul următor, natural, adică listarea acţiunilor, a companiilor în sine", ne-a spus directorul de la Estinvest, care a conchis: "Nu în ultimul rând sper ca, toate aceste elemente pozitive (noi emitenţi, o vizibilitate mai mare a Bursei etc.) să conducă la apariţia a cât mai multor investitori în piaţă, pentru că din păcate la acest capitol suferim cel mai tare".

La rândul său, Dragoş Mesaroş de la Goldring ne-a transmis că, în prima parte a acestui an, societatea de brokeraj la care activează împreună cu Tradeville, va demara procesul de listare a companiei Norofert, pe piaţa AeRO.

"În ceea ce priveşte Hidroelectrica nu pot să spun decât că aştept să se listeze şi atât. Nu pot să estimez un termen pentru că în fiecare an apar apar alte şi alte amânări", ne-a spus Dragoş Mesroş.

Afirmaţiile brokerilor vin în condiţiile în care Bursa de Valori Bucureşti se confruntă cu o secetă în ceea ce priveşte listările de companii, anul trecut doar iHunt (HUNT) debutând în ringul de tranzacţionare de la BVB, ca urmare a unei listări tehnice intermediate de tot de Goldring.

Şi anul 2018 a fost slab în ceea ce priveşte listările, singura companie ale cărei acţiuni au intrat la bursa noastră fiind cele ale producătorului de vinuri din Republica Moldova, Purcari Wineries (WINE), în timp ce Statul este pe cale împlinească şase ani de absenţă de la astfel de exerciţii.

Pe de altă, ca urmare a achiziţiilor pe termen lung de acţiuni ale unor investitori instituţionali cum sunt fondurile de pensii Pilon II, free-float-ul companiilor importante deja existente în piaţa noastră de capital se tot subţiează.

În plus, odată cu trecerea Bursei la statutul de emergentă, vor apărea noi fonduri de investiţii cu administrare pasivă la BVB, care vor "tezauriza" părţi din acţiunile liber tranzacţionate ale companiilor importante din piaţa noastră de capital.

În aceste condiţii, este evident că Bursa de Valori Bucureşti are nevoie de mult mai multă "marfă" pe care să o pună la dispoziţia investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb